Blogi: Ilmakuvaukset yhteistyönä

KMTK-hankkeen yksi osio, ilmakuvausten tehostamiseksi käynnistetty Kansallinen kuvausohjelma, sai päivänvalon viime kuun puolella. Kuvausohjelma on kolmen organisaation - Maaseutuviraston, Suomen metsäkeskuksen ja Maanmittauslaitoksen - yhteinen ponnistus. Kuvausohjelma yhdistää näiden organisaatioiden kuvaustarpeet kansalliseksi ohjelmaksi. Kuvausohjelma takaa ajantasaiset ilmakuvat koko maan kattavasti esimerkiksi KMTK-maaston päivittämistä varten.

Yhteistyön matematiikkaa

Tärkeää kuvausohjelman käynnistämisessä eivät mielestäni ole vain tuoreet ilmakuvat. Olennaista on organisaatioiden välinen yhteistyö, josta hyötyvät kaikki - muutkin kuin ohjelmaa suunnitelleet tahot.

Tämä kävi ilmi jo ennen ohjelman rakentamista organisaatioiden välisissä "tunnustelukeskusteluissa”. Kaikkien mielestä oman kuvaustarpeen rinnalla vähintään yhtä tärkeää oli laajempi yhteiskunnallinen hyöty eli se, että ajantasaiset ilmakuvat ovat kaikkien saatavilla helposti - ja tietysti avoimena datana.

Ilmakuvia on jo aiemminkin hankittu yhdessä: Maanmittauslaitos Maaseutuviraston ja Maanmittauslaitos Metsäkeskuksen kanssa. Ilmakuvausten matematiikka on tähän mennessä ollutkin 2+2 on noin kolme. Kuvausohjelman tavoite on alusta saakka ollut 2+2 on yksi.

Mutkan kautta suoraan

Tämä on tarkoittanut kaikkien osalta oman tekemisen tarkastelua uudesta näkökulmasta ja keskenään erilaisten tavoitteiden yhteen sovittelua. Varmasti kaikilla osapuolilla on käynyt välillä mielessä, että "olisi ollut niin paljon helpompaa jatkaa kuten ennenkin". Mutta tavoite on ollut kaikilla kirkkaana mielessä, ja sitä kohti on ohjelma onnistuneesti rakennettu.

Olennaista on mielestäni myös se, että on suostuttu hyväksymään ohjelman siirtymävaihe. Kaikkien organisaatioiden kuvaustarpeet on tietysti taattava, mutta myös ajatusmaailma on ollut tärkeä saada taipumaan siihen, ettei "heti saada 100-prosenttisesti valmista".

Siirtymävaiheessa kuvataan enemmän kuin kuvausohjelmassa, mutta myös kuvausohjelman mukaiset alueet kuvataan ja aineistot hyödynnetään. Täydellisyyteen pyrkimällä korotetaan vain aitaa, jota lähteä ylittämään. Kokeillaan ja katsotaan - ja siitä parannetaan edelleen. Ei mennä sieltä missä aita on matalin, vaan sieltä, missä ruoho on toisella puolella vihreintä.

Siksi kuvausohjelman rakentaminen on ollut kuin KMTK-hanke pienoiskoossa: jotain se vaatii meiltä kaikilta, mutta tavoite on sen arvoinen. Myös KMTK-hankkeen matematiikkaa tähtään tulokseen yksi.  Se yksi on kuitenkin enemmän kuin osiensa summa. 

Heli Laaksonen
etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

PS

Jos et ole vielä tutustunut Kansalliseen kuvausohjelmaan, käy kurkkaamassa:

http://www.maanmittauslaitos.fi/ammattilaisille/maastotiedot/kaukokartoitus/ilmakuvat/kansallinen-kuvausohjelma

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.