Blogi: Paikkatiedoilla ei ole loma-oikeutta

Onkohan kaikille selvää, kuinka laajasti paikkatiedot ovat yhteiskunnassamme käytössä? Onkohan edes kaikille paikkatietoihmisille, vaikka Google ja muut laajasti käytössä olevat kartta- ja paikkatietopalvelut ja -tuotteet ovatkin lisänneet ymmärrystä paikkatietojen merkityksestä, tai ainakin karttojen merkityksestä.

Maastotiedot ovat peruspaikkatietoa, ulkomaan kielellä sitä sanotaan usein reference dataksi. Sen perustalle tehdään suuri osa kaikista paikkatietoaineistoihin perustuvista toiminnoista - hyvin usein tietysti muilla aineistoilla täydentäen.

Tein joskus vuosia sitten pienen selvityksen siitä, missä kaikkialla silloin käytettiin Maanmittauslaitoksen maastotietoaineistoja. Yllätyin itsekin. Tuntui, että on selkeästi helpompi luetella ne toimialat, joissa niitä ei käytetä.

Mitä ja miksi pitää parantaa?

Juuri siksi, että käyttö on laajaa, ovat pyrkimykset käytön vaivattomuuden lisäämiseksi sitäkin tärkeämpiä. Lisäksi kaikkia nykyisiäkään maastotietojen käyttömahdollisuuksia ei hyödynnetä täysipainoisesti - osin siksi, että tietoaineistojen käyttö on hankalaa esimerkiksi eri aineistojen yhteentoimivuuden puutteiden takia.

Kansallinen maastotietokanta -hanke pureutuu kehitystarpeisiin

Kansallinen maastotietokanta (KMTK) -hanke pureutuu juuri näihin kehitystarpeisiin: Yhteiskuntamme monen osa-alueen toiminnan tehostamiseen tarvitaan myös tarpeiden mukaisia helposti käyttöön otettavia peruspaikkatietoja. KMTK ei ratkaise kaikkia ongelmia, mutta sen tehtävä on luoda pohjaa paremmalle, tehokkaamman paikkatietojen käytön tulevaisuudelle - sellaiselle, johon tulevatkin käyttötarpeet voivat tukeutua.

Kuulin poliisilta kerran kommentin, joka pani miettimään: ”Partioauto ei lähde yhtään mihinkään, jos siinä oleva kartta- ja reitityssovellus ei toimi.” Niinhän se on, turvasektorin lisäksi monessa muussakin maastotiedot ovat käytössä 24/7/365, siis aina - ja tärkeissä rooleissa!

Kari-Pekka Karlsson
KMTK-hankkeen sihteeri

P. S.

Kysyttiin, olenko keksinyt aikaisemmassa blogitekstissä mainitsemani ihmislajin Homo gisiens -nimen. Sen toi tekstiini KMTK-viestintätiimin Heli Laaksonen.

Minulla on oma mielikuvani meistä gisienseistä: esimerkiksi useimmat meistä eivät täysin ymmärrä, mikseivät muut ihmisrodut ymmärrä, että suurimman osan heidän ongelmistaan voisi helposti ratkaista paikkatietoja järkevästi hyödyntämällä. Helillä on varmaan oma näkemyksensä asiasta.

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.